Ve středu 7. května jsme na naší škole uspořádali další z badatelských odpolední v rámci projektu „Bádání s Go Direct nerezovým teploměrem: Fyzika a chemie v praxi“.
A kdo dorazil?
Sešlo se nás celkem 16 žáků ze 4. až 8. ročníků – půlka z 1. stupně, půlka z 2. stupně. Skvělé rozdělení, protože jsme mohli vytvořit smíšené skupiny, kde starší pomáhali mladším. A dokonce nás překvapila i jedna odvážná maminka, která se s chutí zapojila do pokusů. Vážně to byla radost – a příště klidně přivítáme další rodiče!
Co jsme zkoumali?
Zaměřili jsme se na měření teploty a vlastnosti směsi ledu a soli. Určitě jste si někdy všimli, že se v zimě sypou chodníky solí. Ale proč? Rozhodli jsme se to zjistit vlastními pokusy.
Vzali jsme si dva vzorky ledové tříště – jeden bez soli, druhý osolený. Hypotéza byla jednoduchá: „Přidáme sůl a led se začne rozpouštět, protože se směs ohřeje.“ Jenže ouha – po přidání soli teplota klesla až na –20 °C! Led sice tál, ale ne kvůli zahřátí. Naopak – směs odebírala teplo ze svého okolí, a tím se ochlazovala. Výsledkem bylo krásné potvrzení fyzikálních zákonitostí o teplotě tání směsi ledu a soli.
Zmrzlina bez mrazáku? Ano!
Když už jsme měli v rukou směs s opravdu nízkou teplotou, napadlo nás – dokážeme si udělat zmrzlinu?
Každý si připravil do kelímku trochu smetany ke šlehání, kterou jsme osladili vanilkovým cukrem. Kelímky jsme vložili do chladicí směsi z ledu, kuchyňské soli a trošky chloridu vápenatého. Pak přišlo míchání, míchání… a ještě víc míchání. U některých kelímků smetana začala tuhnout a vznikla nám opravdová domácí zmrzlina! Sice trochu měkčí než z obchodu, ale zato poctivě vyrobená a neskutečně dobrá. Kdo měl méně štěstí, si aspoň pochutnal na ledově vychlazené smetaně a ochutnal zmrzlinu od kamarádů.
A co dál?
Po snědení posledních lžiček zmrzliny přišel čas na úklid – nejtěžší část celého dne. Ale i tady jsme spolupracovali, kdo mohl, pomohl. Domluvili jsme se, že se znovu sejdeme ve středu 21. května, kdy nás čeká poslední badatelské odpoledne v rámci projektu. Tentokrát si přimícháme i trochu chemie!
Věda nás baví – a když u toho vznikne zmrzlina, je to radost. Uvidíme se příště!
Jana Krupová
Všechny fotografie z galerie 2. badatelské odpoledne