Telefon: +420 596 127 378, e-mail: zs.maticni5@zs-mat5.cz

Taje ledu, tajemství droždí a poslední doušek vědy

Ve středu 21. května 2025 proběhlo třetí a bohužel poslední badatelské odpoledne v rámci projektu „Bádání s Go Direct nerezovým teploměrem: Fyzika a chemie v praxi“.

Učebna fyziky se opět proměnila v malé vědecké laboratoře a dvanáct nadšených badatelů z 1. i 2. stupně vstoupilo do světa pokusů a objevování. Už při vstupu do třídy bylo jasné, že tohle nebude obyčejné odpoledne – barevné pomůcky, kádinky, led, teploměry... Tomu předcházela milá ochota několika sedmáků, kteří pomáhali s přípravou. Byl to pohled, který navnadil každého.

Jak už bývá tradicí, i tentokrát hrála hlavní roli věda a jídlo – nebo alespoň to, co s jídlem souvisí.

Závody kostek ledu: Led ve slané vs. obyčejné vodě

První pokus se věnoval otázce: „Roztaje kostka ledu rychleji ve slané nebo obyčejné vodě?“ Skupiny si připravily dvě sklenice s vodou o pokojové teplotě, do jedné přidaly sůl, aby vznikl nasycený roztok. Barevné kostky ledu pak pomohly vizuálně odhalit, jak hustota a proudění ovlivňují tání. A výsledek? V obyčejné vodě roztála kostka za 7 minut, zatímco ve slané vodě až po 12 minutách.

Ale tím bádání neskončilo. Do dalších kostek ledu jsme předem zamrazili desetikoruny a opět sledovali, jak se chovají v obyčejné vodě a v roztoku soli. Výsledek tentokrát neprozradíme – zkuste si experiment doma!

Hrnečku vař... aneb kvašení v akci

Další pokus přiblížil proces alkoholového kvašení. Do vody jsme přidali droždí a cukr a sledovali, co se stane. Pomocí bezdrátového teploměru a tabletu jsme pozorovali, jak teplota roztoku stoupá – kvašení totiž uvolňuje teplo. Zprvu se zdálo, že se nic neděje, ale graf a hlavně pohled na překypující kádinky nás rychle vyvedl z omylu. Věda má někdy zpoždění, ale když se rozjede, stojí to za to.

Kdy přidat mléko do kávy?

Na poslední plánovaný pokus – o ideálním načasování přidání mléka do horkého nápoje – už bohužel nezbyl čas. Děti si ale stihly připravit alespoň nápoj z Caro, vody a mléka, který si podle chuti dosladily. Vědecký rozbor jsme si nechali na jindy, ale chuťový zážitek byl víc než příjemným zakončením celého cyklu.

Závěr odpoledne patřil úklidu a rozloučení – trochu s úsměvem, trochu se smutkem, že letošní badatelská dobrodružství končí. Všichni účastníci si zaslouží poděkování – mladší žáci za své nadšení, starší za skvělou pomoc a trpělivost. Bádání není jen o pokusech – je to o spolupráci, objevování a radosti z poznání.

Děkujeme všem a těšíme se na další badatelská dobrodružství v příštím školním roce!

Jana Krupová

Odkaz na článek: Badatelské odpoledne: Když věda baví i chutná.

Odkaz na článek: Od tajemství tajícího ledu až po domácí zmrzlinu

 

3BO_1
3BO_2
3BO_3
3BO_4
3BO_5
3BO_6
3BO_7
3BO_8
3BO_9
3BO_10
3BO_ 11
3BO_ 12
3BO_ 13
3BO_ 14
3BO_ 15
3BO_ 16
3BO_ 17
3BO_ 18
3BO_ 19
3BO_ 20
3BO_21
3BO_22
3BO_23
3BO_24
3BO_25
3BO_26
3BO_27
3BO_28
3BO_29
3BO_30

Všechny fotografie z galerie 3. badatelské odpoledne

Přehled dalších článků | Autor: Základní škola Ostrava, Matiční 5 | Počet přečtení: 89x


Odkazy

Přepnout na mobilní verzi

Kontakt

Základní škola Ostrava, Matiční 5, příspěvková organizace
Matiční 5/1082
728 13 Ostrava

 

IČ:    61989061
DIČ: CZ61989061
č. ú. 1649300379/0800
ID datové schránky: qgamqsb
Tel.:  596 127 378

 

zs.maticni5@zs-mat5.cz
www.zs-mat5.cz

 

Facebook: https://www.facebook.com/ZSMaticni5
Instagram: @ZS_mat5

Další informace