Telefon: +420 596 127 378, e-mail: zs.maticni5@zs-mat5.cz

Od tajemství tajícího ledu až po domácí zmrzlinu

Ve středu 7. května jsme na naší škole uspořádali další z  badatelských odpolední v rámci projektu „Bádání s Go Direct nerezovým teploměrem: Fyzika a chemie v praxi“.

A kdo dorazil?

Sešlo se nás celkem 16 žáků ze 4. až 8. ročníků – půlka z 1. stupně, půlka z 2. stupně. Skvělé rozdělení, protože jsme mohli vytvořit smíšené skupiny, kde starší pomáhali mladším. A dokonce nás překvapila i jedna odvážná maminka, která se s chutí zapojila do pokusů. Vážně to byla radost – a příště klidně přivítáme další rodiče!

Co jsme zkoumali?

Zaměřili jsme se na měření teploty a vlastnosti směsi ledu a soli. Určitě jste si někdy všimli, že se v zimě sypou chodníky solí. Ale proč? Rozhodli jsme se to zjistit vlastními pokusy.

Vzali jsme si dva vzorky ledové tříště – jeden bez soli, druhý osolený. Hypotéza byla jednoduchá: „Přidáme sůl a led se začne rozpouštět, protože se směs ohřeje.“ Jenže ouha – po přidání soli teplota klesla až na –20 °C! Led sice tál, ale ne kvůli zahřátí. Naopak – směs odebírala teplo ze svého okolí, a tím se ochlazovala. Výsledkem bylo krásné potvrzení fyzikálních zákonitostí o teplotě tání směsi ledu a soli.

Zmrzlina bez mrazáku? Ano!

Když už jsme měli v rukou směs s opravdu nízkou teplotou, napadlo nás – dokážeme si udělat zmrzlinu?

Každý si připravil do kelímku trochu smetany ke šlehání, kterou jsme osladili vanilkovým cukrem. Kelímky jsme vložili do chladicí směsi z ledu, kuchyňské soli a trošky chloridu vápenatého. Pak přišlo míchání, míchání… a ještě víc míchání. U některých kelímků smetana začala tuhnout a vznikla nám opravdová domácí zmrzlina! Sice trochu měkčí než z obchodu, ale zato poctivě vyrobená a neskutečně dobrá. Kdo měl méně štěstí, si aspoň pochutnal na ledově vychlazené smetaně a ochutnal zmrzlinu od kamarádů.

A co dál?

Po snědení posledních lžiček zmrzliny přišel čas na úklid – nejtěžší část celého dne. Ale i tady jsme spolupracovali, kdo mohl, pomohl. Domluvili jsme se, že se znovu sejdeme ve středu 21. května, kdy nás čeká poslední badatelské odpoledne v rámci projektu. Tentokrát si přimícháme i trochu chemie!

Věda nás baví – a když u toho vznikne zmrzlina, je to radost. Uvidíme se příště!

Jana Krupová

2BO_ 1
2BO_ 2
2BO_ 3
2BO_ 4
2BO_ 5
2BO_ 6
2BO_ 7
2BO_ 8
2BO_ 9
2BO_ 10
2BO_11
2BO_12
2BO_13
2BO_14
2BO_15
2BO_16
2BO_17
2BO_18
2BO_19
2BO_20
2BO_21
2BO_22
2BO_23
2BO_24
2BO_25
2BO_26
2BO_27
2BO_28
2BO_29
2BO_30

Všechny fotografie z galerie 2. badatelské odpoledne

Přehled dalších článků | Autor: Základní škola Ostrava, Matiční 5 | Počet přečtení: 68x


Odkazy

Přepnout na mobilní verzi

Kontakt

Základní škola Ostrava, Matiční 5, příspěvková organizace
Matiční 5/1082
728 13 Ostrava

 

IČ:    61989061
DIČ: CZ61989061
č. ú. 1649300379/0800
ID datové schránky: qgamqsb
Tel.:  596 127 378

 

zs.maticni5@zs-mat5.cz
www.zs-mat5.cz

 

Facebook: https://www.facebook.com/ZSMaticni5
Instagram: @ZS_mat5

Další informace